Tillbaka till Destination Gotland

NÄRA 1,9 MILJONER RESENÄRER!

NÄRA 1,9 MILJONER RESENÄRER!

Ökad färjetrafik och Gotlands utveckling som plats att bo, leva och verka på går hand i hand.

Kring millennieskiftet reste omkring 1,3 miljoner resenärer med Destination Gotlands färjor. Idag är det nära 1,9 miljoner som reser med oss varje år! Det är en fantastisk utveckling som bidrar starkt till den växande besöksnäringen och möjligheten att kunna bo, leva och verka på ön!

Utvecklingen av färjetrafiken har banat väg för och gått hand i hand med Gotlands starka utveckling. År 2003 anlände de två första höghastighetsfärjorna från varvet Guangzhou Shipyard Int. Med de nya fartygen nästintill fördubblades resandet till Gotland samtidigt som överfartstiderna i stort sett halverades från 5 – 6 timmar till dagens cirka 3 timmar. 

Under de senaste 20 åren har också befolkningen på Gotland ökat, ja Gotland är en av få landsbygdsregioner som stärkts under åren. Den bofasta befolkningen har gått från cirka 57 000 invånare i början av 2000-talet till över 61 000 invånare idag. Gotland har blivit en ännu mer populär plats att både bo på och besöka. Under 2022 hade ön cirka 900 000 besökare, och Gotland fortsätter ofta att ligga i topp när svenskarna får välja var de helst vill semestra i Sverige.

”Varje år genomför Destination Gotland upp till 3 000 överfarter, mellan ön och fastlandet, det innebär omkring 20 turer per dygn under högsäsong. Det är en förutsättning för att göra Gotland till en plats som är lätt att resa till året runt”, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland.

SE ANDRA ARTIKLAR

VÄRLDENS BÄSTA PLATS ATT BO, LEVA OCH VERKA PÅ

Läs mer

GOTLAND SOM DESTINATION OCH RESMÅL

Läs mer

OMBORDUPPLEVELSER PÅ VÅRA FARTYG

Läs mer