Tillbaka till Destination Gotland

NÄSTA GENERATIONS FARTYG – EN VIKTIG PUSSELBIT I VÅR RESA MOT DESTINATION ZERO

NÄSTA GENERATIONS FARTYG – EN VIKTIG PUSSELBIT I VÅR RESA MOT DESTINATION ZERO

Vårt mål är att erbjuda en klimatneutral överfart mellan Gotland och fastlandet senast 2045.

Vårt mål är att erbjuda en klimatneutral överfart mellan Gotland och fastlandet senast 2045, med delmålet att minska utsläppen av koldioxid med 70 procent till 2030. En av de viktigaste delarna för att nå vårt mål om en klimatneutral överfart, Destination Zero, är nästa generations fartyg – vår Horizonserie.

Horizonserien bygger på snabbgående passagerar- och fraktfartyg som är designade för att drivas av fossilfria bränslen, med vätgas i fokus. Seriens första konceptfartyg Gotland Horizon lanserades 2021 och i oktober 2022 lanserade vi det andra konceptfartyget – Gotland Horizon X, världens första storskaliga katamaran som kan drivas på fossilfri vätgas. Båda fartygen har en så kallad multi fuel-lösning vilket innebär att fartygen kan drivas av både flytande och gasformiga fossilfria drivmedel. Vårt mål är att ta åtminstone ett av Horizonfartygen i trafik senast 2030. Om 25 år har vi sannolikt satt ännu fler klimatsmarta fartyg i trafik.

Horizonserien är en del av vår långa tradition av att ta ansvar och forma starka samhällen. Vi är vi stolta över att vara en del av resan mot en grönare framtid.

Vi frågade såklart även den yngre generationen vad de förväntade sig för nya fartyg i framtiden. Frågan väckte engagemang och gav många blandade svar. Några trodde att båtarna i framtiden skulle gå mycket snabbare och ett av barnen sa att ”Gotlandsbåtarna kommer åka till massa olika ställen i framtiden!”. Båda önskemålen är något som Destination Gotland jobbar aktivt för att uppnå. Gotland Horizon X kommer ha en toppfart om 35 knop – vilket innebär en överfartstid mellan Gotland och fastlandet på under tre timmar. Dessutom ser vi ständigt över möjligheterna att erbjuda fler destinationer och avgångshamnar för att resan till Gotland ska bli så lättillgänglig som möjligt. Under 2024 kommer en systerverksamhet till Destination Gotland att lanseras med M/S Birka Stockholm i trafik, som gör det blir möjligt att kryssa till Åland.


SE ANDRA ARTIKLAR

NÄRA 1,9 MILJONER RESENÄRER!

Läs mer

ÖPPET FORUM – GJORT RESAN ÄNNU BÄTTRE

Läs mer

EN RESA GENOM TIDEN

Läs mer